Sisällysluettelo
- Kuvaus
- Seminaaripäivän ohjelma
- Miksi kannattaa osallistua?
- Ilmoittautuminen seminaariin
- Saapumisohjeet
- Elämäkerrallisen kirjoittamisen työpaja
- Ilmoittautuminen työpajaan
- Yhteystiedot
Kuvaus
Kiehtovatko sinua todelliset elämäntarinat? Oletko haaveillut elämäkerran kirjoittamisesta, tai työstätkö jo sellaista?
Elämäkertaa kirjoittaessa olemme tekemisissä inhimillisten kokemusten ja tunteiden kanssa. Meillä on tarve tuntea ja tulla tunnetuksi–siksi elämäkerrat ovat toistuvasti myydyimpää kirjallisuutta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus oppia alan parhailta!
Turun yliopiston Luovan kirjoittamisen oppiaine ja kannatusyhdistys järjestävät kirjoittajille seminaarin, jonka aikana elämäkertakirjallisuuden kotimaiset huiput avaavat työtä menestysteostensa taustalla.
Päivän aikana kuulet suosittujen teosten syntyprosesseista ja saat käytännön vinkkejä, joiden avulla työstää oma projektisi kohti julkaisua, oli sen keskiössä sitten julkisuuden henkilö, historiallinen hahmo, tai muuten tuntemasi ihminen. Taidokkaat puhujavieraamme antavat myös neuvoja kaunokirjallisen ilmaisun hiomiseen sekä asiatekstin tuottamiseen.
Seminaaripäivä on suunnattu kaikille, jotka haluavat kirjoittaa elämäkerran toisesta ihmisestä.
Seminaari järjestetään lauantaina 19.10.2019 klo 12–17 Turun yliopiston Quantum-rakennuksen auditoriossa osoitteessa Vesilinnantie 5, 20500 Turku. Sijainti Google Mapsissa: https://goo.gl/maps/Z5xXvRMWFmrS5UtW8
Mikäli tiedät, kenestä haluat kirjoittaa, suosittelemme käyttämään tilaisuuden hyödyksi ja ilmoittautumaan lokakuisen seminaarin lisäksi myös marraskuussa järjestettävään työpajaan. Lisätietoja alla!
Seminaaripäivän ohjelma
Klo 12.15 Maarit Leskelä-Kärki – Miksi ja miten kerromme toisten elämistä?
Elämäkerta on keino muistaa ja kertoa ihmisen inhimillistä olemisen tapaa, niin suhteessa itseen kuin muihin ihmisiin ja ympäristöön. Samalla se liittyy yhteiskunnan laajempiin rakenteisiin ja esimerkiksi kansallisen historian rakentamiseen. Maarit Leskelä-Kärki kertoo elämäkertakirjoittamisen kiehtovasta historiasta ja pohtii elämäkertaa vallan ja etiikan näkökulmasta. Kenellä on oikeus kirjoittaa toisen elämästä ja keiden elämästä ylipäätään kirjoitetaan?
Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian dosentti ja yliopistonlehtori Turun yliopistossa. Hän on tehnyt elämäkerrallista tutkimusta muun muassa Aino Kallaksesta ja Krohnin suvusta sekä tutkinut elämäkertakirjoittamisen historiaa ja käytäntöjä. Hänen teoksensa Toisten elämät, Kirjoituksia elämäkerroista ilmestyi 2017 (Avain). Tällä hetkellä hän työstää elämäkerrallista tutkimusta ja pohtii, miten kirjoittaa hyvä kulttuurihistoriallinen elämäkerta.
Klo 13.00 Karo Hämäläinen – Keksitty Nurmi ja kerrottu Stubb
Kuinka kirjoitetaan muistelmilta näyttävä romaani todellisesta mutta jo kuolleesta henkilöstä? Entä muistelmateos yhdessä kohteen kanssa? Kuinka toisen elämä muuttuu tieto- ja kaunokirjaksi?
Karo Hämäläinen on monipuolinen kirjailija. Monet hänen kaunokirjallisista teoksistaan nojaavat tosiasioihin, kuten finanssikriisiä ruotiva finanssitrilleri Erottaja ja Paavo Nurmen elämään pohjautuva romaani Yksin. Tietokirjoissaan Hämäläinen käyttää hyväkseen kaunokirjallisesta kerronnasta tuttuja keinoja. Hämäläinen on kirjoittanut viitisenkymmentä kirjaa, joista tuoreimmat ovat tänä vuonna ilmestyneet esseekokoelma Miksi juoksen (Otava), yrityshistoriateos Transmerin tarina (Oy Transmeri Group Ab) ja osakesijoituskirja Pikkuguru (yhdessä Jukka Oksaharjun ja Random Walkerin kanssa, Oksaharju Capital).
Klo 14.00 Tauko
Klo 15.00 Johanna Venho – Ensimmäinen nainen: Sylvi Kekkonen
Kuinka Sylvi Kekkosesta tuli romaanihenkilö? Johanna Venho kertoo kirjallisen muotokuvan kirjoittamisesta. Mitä on tehdä tarinaa historiallisista henkilöistä? Muuttuuko kohde kirjailijan näköiseksi vai kirjailija kohteen näköiseksi? Millaisen kohtaamisen tilan minäkertojan käyttäminen avaa?
Johanna Venho on kirjailija, joka on julkaissut runoja, proosaa ja lastenkirjoja. Sylvi Kekkosesta kertova romaani Ensimmäinen nainen (2019), joka on tosipohjaista fiktiota, avaa uuden vaiheen Venhon tuotannossa. Hänen viimeaikaisia kirjojaan ovat myös lastenromaani Opossumi ja sata tykkäystä (2019), kuvakirja Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa (2018) ja runokokoelma Saaren runot (2017). Venho asuu ja työskentelee pääkaupunkiseudulla.
Klo 16.00 Kristiina Vuori – Historiallisen romaanin matkassa
Toisten elämät -seminaarin puheenvuorossaan Vuori paljastaa, miksi on kiinnostunut juuri keskiajasta ja 1500-luvusta. Hän käsittelee työssään kohtaamia haasteita, kertoo mistä poimii romaaniensa kiinnostavat naiskohtalot, mitä lähteitä käyttää ja millä tavoin. Vuori kuvailee historiallisen romaanin työprosessia aina idean kirkkaasta kipinästä siihen asti, kun käsikirjoitus siirtyy painoon.
Kristiina Vuori julkaisi esikoisteoksensa Näkijän tytär vuonna 2012. Romaani sijoittuu 1200-luvun Suomeen ja sen päähenkilöt ovat fiktiivisiä, mutta moni tarinan sivuhenkilöistä on todellinen historiallinen henkilö. Viidennessä romaanissaan Kaarnatuulessa Vuori luopui fiktiivisistä päähenkilöistä ja kertoo Turun ehkä kuuluisimman kauppiaan, Valpuri Innamaan, fiktiivisen elämäntarinan minä-muodossa. Tuorein kirja, Viipurin valtiatar, on kurkistus Gunilla Besen elämään niinä kahtena vuotena, kun hän toimi Viipurin linnanpäällikkönä.
Klo 16.45 Loppupuheenvuoro
Miksi kannattaa osallistua?
Seminaarin jälkeen tiedät, miten oikea ihminen mahdutetaan kansien väliin, kuinka historia ja muistot herätetään eloon, sekä millainen vastuu kirjoittajalla on kertoessaan toisten elämistä.
Miksi turhaan hakkaisit päätäsi kirjoituspöytään, ahdistuisit tyhjästä sivusta tai hukkaisit ideasi kaaoksen keskelle, kun voit tulla oppimaan ammattilaisen otetta?
Toisten elämät -seminaari on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä osalliseksi vuosien aikana kertyneestä viisaudesta, sillä puhujavierailtamme löytyy kirjallista osaamista yhteensä melkein 100 teoksen verran. Myös Turun yliopiston Luovan kirjoittamisen oppiaine on 18-vuotisen historiansa aikana vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa kirjoittajamaailmassa.
Nähdään siis Turussa 19.10.2019!
Ilmoittautuminen seminaariin
Toisten elämät -seminaari 19.10.2019 klo 12–17 Turussa
Seminaarin hinta on hinta 58€/henkilö.
Tapahtuman tuotot käytetään Luovan kirjoittamisen oppiaineen tukemiseen Turun yliopistossa.
Saapumisohjeet
Seminaari järjestetään Quantumin auditoriossa Turun yliopistolla. Auditorio sijaitsee Yliopistonmäellä Fysiikan ja tähtitieteen laitosrakennuksen (Quantum) 0. kerroksessa, osoitteessa Vesilinnantie 5, 20500 Turku. Samassa yhteydessä toimii myös Quantumin kirjasto. Auditorio on heti rakennuksen sisäänkäynnistä vasemmalle.
Autolla voi ajaa Vesilinnantien kautta Quantuminkujalle ja edelleen ramppia ylös rakennuksen edessä olevalle pysäköintialueelle. Pysäköinti kampusalueella on viikonloppuisin maksutonta. Quantumin ulko-oven vieressä on yksi invapysäköintipaikka.
Lähimmät joukkoliikenteen pysäkit sijaitsevat Hämeenkadulla, esimerkiksi pysäkit 65 ja 115 Yliopisto (TYKS U-sairaala).
Mikäli käytät navigaattoria tai karttasovellusta, reitti perille saattaa löytyä helpoiten Quantumin kirjaston tiedoilla Quantumin kirjasto, Vesilinnantie 5, 20014 Turku / Turun yliopisto.
Rakennuksen sijainti Google Mapsissa: https://goo.gl/maps/Z5xXvRMWFmrS5UtW8
Kaipaatko enemmän tukea? Onko sinulla jo oma idea? Haluatko keskustella siitä samanhenkisten kanssa? Tule mukaan työpajaan!
Seminaarin lisäksi sinulla on mahdollisuus ilmoittautua lauantaina 9.11.2019 järjestettävään elämäkerrallisen kirjoittamisen työpajaan.
Työpajasta saat vinkkejä aineistonhankintaan ja -hallintaan, näkökulman kirkastamiseen, tyyliin ja tyylikeinoihin sekä teoksesi kohderyhmän hahmoittamiseen. Keskustelu vertaisryhmässä ja opettajan kanssa auttaa sinua arvioimaan oman ideasi toimivuutta ja kehittämään sitä eteenpäin.
Työpajaan osallistutaan 1–2 sivun mittaisella lyhyellä kuvauksella eli synopsiksella.
Synopsiksesta tulee käydä ilmi käsikirjoituksesi olennaisimmat asiat: mistä käsikirjoitus kertoo, miten se on kirjoitettu ja keitä siinä esiintyy, eli käsikirjoituksen lähtökohdat, sekä sen sisältö ja muoto. Lisäksi voit kertoa, mitä aineistoa olet ajatellut käyttää ja mikä on käsikirjoituksesi kohderyhmä. Toimita oma synopsiksesi meille 31.10. mennessä sähköpostilla. Löydät tarkemmat ohjeet alta kohdasta Ilmoittautuminen.
Huomioi, että synopsikset jaetaan luottamuksellisesti oman vertaisryhmän kesken, jotta niistä voidaan keskustella. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että luet muiden synopsikset ennen työpajaa. Ryhmän vetäjä lähettää tekstit luettavaksi noin viikkoa aiemmin.
Työpaja alkaa kahden tunnin pituisella ryhmäkeskustelulla, jossa kunkin käsikirjoitusta kommentoidaan opettajan johdolla. Lounastauon jälkeen jokaiselle on varattu 15 minuutin mittainen henkilökohtainen palautetuokio opettajan kanssa. Samaan aikaan muut vertaisryhmässä osallistuvat ohjattuun kirjoitusharjoitukseen.
Ryhmiä muodostetaan ilmoittautuneiden mukaan niin, että yhteen ryhmään otetaan maksimissaan 12 osallistujaa.
Ryhmien opettajina toimivat tutkija-kirjailija Maarit Leskelä-Kärki sekä kirjailijat Mikko “Hippo” Taatila ja Johanna Venho.
Ilmoittautuminen työpajaan
Toisten elämät -työpaja 9.11.2019 Turussa
Työpajan hinta on 100€/henkilö.
Päivän arvioitu kesto on noin 6h, sisältäen lounastauon ja sijoittuen välille klo 10–19. Ryhmät 1 ja 2 järjestetään klo 10.00–15.45 ja ryhmä 3 klo 14.00–19.45. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Työpaja järjestetään Turun yliopiston tiloissa.
Sitova ilmoittautuminen viimeistään 25.10. osoitteeseen tykannatusyhdistys@gmail.com. Kerrothan viestissä nimesi, osoitteeesi, puhelinnumerosi ja sähköpostisi sekä mihin ryhmään haluat osallistua. Mikäli toivomasi ryhmä on täynnä, ilmoitamme siitä.
Työpajan toteutuminen varmistetaan osallistujille sähköpostilla viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, jolloin saat paluuviestissä maksutiedot. Maksu tulee olla suoritettuna seitsemän (7) päivän kuluessa viestin saamisesta.
Kun olet saanut tiedon työpajan toteutumisesta, toimita oman projektisi synopsis yllä olevaan sähköpostiosoitteeseen viimeistään 31.10. otsikolla “Synopsis elämäkerrallista työpajaa varten”. Ennen lähettämistä tallenna synopsis .doc- tai .docx-muotoon ja nimeä se synopsis_etunimi_sukunimi.
Tapahtuman tuotot käytetään Luovan kirjoittamisen oppiaineen tukemiseen Turun yliopistossa.
Yhteystiedot
Kysyttävää? Laita viestiä osoitteeseen tykannatusyhdistys@gmail.com niin vastaamme mahdollisimman pian.