Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaine toteuttaa yhdessä kannatusyhdistyksen kanssa laadukkaita maksullisia koulutuksia ja tapahtumia. Koulutuksissa yhdistyvät käytännön kirjoitustaitojen hiominen alan huippuosaajien ohjauksessa, akateeminen tietämys ja erikoisasiantuntijoiden tarjoama opetus.
Suosituimpia koulutuksiamme ovat pitkien käsikirjoitusten hiomiseen tarkoitetut Mestarikurssit ja rikoskirjailijoille suunnatut dekkarikoulutukset.
Tältä sivulta löydät ajankohtaisten koulutusten lisäksi myös tietoa aiemmin toteutuneista kursseista ja tapahtumista.
Tervetuloa oppimaan!
2024
Mestarikurssi 2024
Haku käynnissä! Hae kurssille lähettämällä käsikirjoitus tai sen osa 15.3.2024 mennessä. Lisätietoja täältä.
2023
Mestarikurssi 2023
2022
Mestarikurssi 2022
2021
Dekkarikurssi 2021
Mestarikurssi 2021
Mestarikurssi toteutettiin verkkokurssina.
2020
Mestarikurssi 2020
Mestarikurssi järjestettiin historiallisesti kymmenettä kertaa. Poikkeuksellinen vuosi toi mukanaan uusia haasteita, joiden myötä mestarikurssin toteutusta räätälöitiin. Kurssi alkoi yleisten kokoontumisrajoitusten vuoksi tällä kertaa tutoreiden tapaamisella ja lähipäiviä pidettiin tilanteen salliessa. Kustantajien kanssa kirjoittavat kohtasivat myöhemmin syksyllä. Tämä kokeilu aikataulun kanssa osoittautui hyväksi, ja sitä päätettiin jatkaa seuraavassa kurssissa.
Vuoden 2020 Mestarikurssilla kirjailijatutoreina toimivat luovan kirjoittamisen opettajina ansioituneet ja kirjailijoina palkitut Kari Levola, Johanna Venho ja Harri István Mäki. Perehtynyttä palautetta käsikirjoituksista antoivat kokeneet kustannustoimittajat Salla Pulli (Otava), Samuli Knuuti (Wsoy) ja Maarit Halmesarka (TEOS). Vertaisryhmätapaamisissa kirjoittajia opastivat sanataideohjaaja, kirjoittamisen tutkija Emilia Karjula ja mestarikurssin koordinaattori, sanataideopettaja Aleksi Yli-Jama, sekä kirjailija Iida Rauma.
2019
Toisten elämät -seminaari 19.10.2019
Päivän mittaisen seminaarin aikana vinkkejä toisten elämistä kirjoittamiseen jakoivat tutkija, kirjailija Maarit Leskelä-Kärki sekä kirjailijat Karo Hämäläinen, Johanna Venho ja Kristiina Vuori.
2018
Mestarikurssi 2018-2019
Jo kahdeksatta kertaa järjestetyllä mestarikurssilla kirjoittajat saivat huolella laadittua palautetta kustannustoimittajalta. Tämän jälkeen käsikirjoituksia työstettiin tuttuun tapaan vuorovaikutuksessa kirjailijatutorien ja muiden osallistujien kanssa kohti henkilökohtaista tavoitetta.
Kurssille valittiin lupaavia käsikirjoituksia ja motivoituneita kirjoittajia. Hakijoilta odotettiin avoimuutta uusille ja kriittisille näkökulmille sekä vaativille lukijoille. Keskeistä oli myös osallistujan motivaatio sitoutua oman pienryhmänsä työskentelyyn antamalla palautetta muiden käsikirjoituksista.
Kokeneet kustannustoimittajat Samuli Knuuti (WSOY), Päivi Koivisto (freelance-kustannustoimittaja) ja Maarit Halmesarka (TEOS) antoivat perehtynyttä palautetta käsikirjoituksista. Kirjailijatutoreina toimivat luovan kirjoittamisen opettajina ansioituneet ja kirjailijoina palkitut Kari Levola, Johanna Venho ja Iida Rauma.
Ensimmäisellä vertaisryhmätapaamisella virikkeitä palautekeskusteluun tarjosivat sanataideohjaaja, kirjoittamisen tutkija Emilia Karjula ja mestarikurssin koordinaattori, sanataideopettaja Aleksi Yli-Jama. Toisella vertaisryhmätapaamisella kirjoittajia opasti kirjailija Iida Rauma.
Kurssi järjestettiin 25.8.2018-16.3.2019 Turun yliopiston tiloissa.
Mestarikurssille osallistuneet saivat mahdollisuuden työstää käsikirjoituksiaan kohti maalia kaunokirjallisuuden ammattilaisten luotsaamana.
Rikostelu – dekkaristin ja rikoskirjailijan täsmäkoulutus 2018
Dekkaristin ja rikoskirjailijan tärkeimpiä taitoja ovat rikostelu ja juonien punominen. Mielikuvitus on käännettävä rikoksen polulle. Johtolankoja on osattava punoa pääjuoneen riittävästi ja taitavasti. Punaista lankaa ei saa kadottaa eikä sotkea. Vihjeiden vyyhtiä on osattava pyöritellä tekemättä umpisolmuja.
Rikostelu-kurssi suunnattiin kirjoittajille, joilla oli unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo aloitettua käsikirjoitusta.
Kurssilla luennoivat psykologi, kirjailija Taina Kuuskorpi, suositun historiallisen Björk-sarjan kirjoittaja Virpi Hämeen-Anttila, MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja Takamäki-rikossarjan kirjoittaja Jarkko Sipilä, sekä luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja, kirjailija Niina Repo.
Rikostelijat tutustuvat kurssin aikana rikosten maailmaan monipuolisesti. Kurssilla myös vierailtiin Turun käräjäoikeudessa.
Kurssi järjestettiin 10.2.-25.8.2018 Turun yliopiston tiloissa.
2017
Mestarikurssi 2017
Mestarikurssilla kirjoittajat saivat huolella laadittua palautetta kustannustoimittajalta. Tämän jälkeen käsikirjoituksia työstettiin vuorovaikutuksessa kirjailijatutorien ja muiden osallistujien kanssa kohti henkilökohtaista tavoitetta.
Kurssille valittiin lupaavia käsikirjoituksia ja motivoituneita kirjoittajia. Hakijoilta odotettiin avoimuutta uusille ja kriittisille näkökulmille sekä vaativille lukijoille. Keskeistä oli myös osallistujan motivaatio sitoutua oman pienryhmänsä työskentelyyn antamalla palautetta muiden käsikirjoituksista.
Kurssin vetäjinä toimivat kustannustoimittajat Samuli Knuuti (WSOY), Lotta Sonninen (Otava) ja Päivi Koivisto, kirjailijatutorit Petri Tamminen, Johanna Venho ja Kari Levola sekä sanataideopettajat Emilia Karjula (kirjoittamisen tutkija) ja Iida Rauma (kirjailija).
Kurssi järjestettiin 22.4.2017-25.11.2017 Turun yliopiston tiloissa.
2016
Juonenpunojat -dekkarikurssi
Rikosromaanin ydin on rikos. Sen sydän on rikollinen tai poliisi – kirjailijan valitseman näkökulman mukaan. Kirjan luuranko on juoni, joka pitää tarinan kasassa. Näistä aineksista punotaan uskottava ja vetävä dekkari tai rikoskirja.
Juonenpunojat-kurssi oli suunniteltu rikos- ja jännityskirjallisuuden pitkää proosaa kirjoittaville.
Kurssilla luennoivat psykologi, kirjailija Taina Kuuskorpi, MTV:n rikostoimituksen päällikkö ja Takamäki-rikossarjan kirjoittaja Jarkko Sipilä, sekä luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja, kirjailija Niina Repo.
Koulutus tarjosi vankkaa asiantuntijatietoa, kirjoittamisen taidon oppeja ja runsain mitoin palautetta omiin teksteihin.
Kurssi järjestettiin 19.3.-27.8.2016 Turun yliopiston tiloissa.
2015
Esikoiskirjailijatapaaminen
Luovan kirjoittamisen oppiaine ja kannatusyhdistys järjestivät esikoiskirjailijatapaamisen Turun yliopistolla.
Tilaisuudessa esiintyivät esikoisensa julkaisseet, tuoreet kirjailijat Henni Kitti, Susinukke Kosola (Daniil Kozlov) ja Jussi Seppänen.
Tapahtuma järjestettiin tiistaina 3.11.2015 klo 17-19 Turun yliopiston Janus-salissa.
Mestarikurssi 2015-2016 – Rytmi kirjoittamiseen, suunta käsikirjoitukselle
Suositulta, viidettä kertaa järjestetyllä mestarikurssilla kirjoittajat saivat huolella laadittua palautetta kustannustoimittajalta. Tämän jälkeen käsikirjoituksia työstettiin vuorovaikutuksessa kirjailijatutorien ja muiden osallistujien kanssa kohti henkilökohtaista tavoitetta.
Kurssille haettiin romaani-, novelli- tai lyhytproosakäsikirjoituksella. Kirjoittajilta odotettiin motivaatiota, halua saada tekstistään rakentavaa kritiikkiä ja vakaata aikomusta työstää täysimittainen käsikirjoitus.
Palautetta antoivat kokeneet kustannustoimittajat Samuli Knuuti (Wsoy), Päivi Koivisto (Tammi) ja Salla Pulli (Gummerus). Tutoreina toimivat myös luovan kirjoittamisen opettajina ansioituneet kirjailijat Kari Levola, Petri Tamminen ja Harri István Mäki.
Mestarikurssille osallistuneet saivat mahdollisuuden työstää käsikirjoituksiaan kohti maalia kaunokirjallisuuden ammattilaisten luotsaamana.
Kurssi järjestettiin 29.8.2015-19.3.2016 Turun yliopiston tiloissa.
Pahantekijä – dekkaristin ja rikoskirjoittajan täsmäkoulutus
Piilotteleeko sinun pöytälaatikossasi keskenkasvuinen Raid tai puolitekoinen Hannibal Lecter? Viritteleekö heidän pyydystämisekseen verkkojaan rikoskirjojen uusi, syntymässä oleva sankari? Vangitse pahantekijä paperille ja tuo hänet mukaasi koulutukseen. Lihotetaan ja taustoitetaan hänet muhkeaksi ja uskottavaksi roistoksi, sarjamurhaajaksi, pommimieheksi, kiristäjäksi tai vaikkapa pankkirosvoksi.
Pahantekijä-kurssi oli suunniteltu rikos- ja jännityskirjallisuuden pitkää proosaa kirjoittaville. Kohdejoukkoon kuuluivat romaania suunnittelevat ja ideoivat kirjoittajat.
Kirjailija, rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kertoi suomalaisesta rikoksesta, sen sijoittamisesta kirjan juoneen ja rikoskirjan vaatimasta taustatyöstä. Kirjailija Reijo Mäki kertoi omien kirjojensa synnystä ja dekkarikirjoittamisesta. Kirjailija, vakuutusetsivä Christian Rönnbacka kertoi poliisista romaanin päähenkilönä ja asetteli poliisityön faktat paikoilleen rikoskirjan näkökulmasta. Kirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja YTM Petri Tamminen opetti ilmaisuvoimaisen kirjoittamisen taitoja.
Pahantekijä -koulutuksessa osallistujat pääsivät kysymään asiantuntijoilta rikollisuudesta, poliisitoiminnasta, pahuudesta ja tietenkin kirjoittamisesta.
Koulutus järjestettiin 17.1.-22.8.2015 Turun yliopiston tiloissa.
2014
Mestarikurssi – Kirjoittajat jalostamoon!
Suositulla mestarikurssilla kirjoittajat saivat huolella laadittua palautetta. Tämän jälkeen käsikirjoituksia työstettiin vuorovaikutuksessa kirjailijatutorien ja muiden osallistujien kanssa kohti henkilökohtaista tavoitetta.
Jalostamo-mestarikurssille haettiin käsikirjoituksella, joka oli lyriikkaa, proosaa, draamaa tai lasten- ja nuortenkirjallisuutta.
Kurssilla oli omat pienryhmänsä proosan ja lyriikan kirjoittajille sekä ensimmäistä kertaa myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja draaman kirjoittajille.
Kurssilla proosakäsikirjoituksia kommentoi WSOY:n kustannustoimittaja Samuli Knuuti, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki antoi palautetta draaman kirjoittajille, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannustoimittaja Essi Kytöhonka antoi palautetta lapsille ja nuorille kirjoittaville, ja lyriikkaa kommentoi Poesia-kustantamon perustajajäsen, runoilija Olli-Pekka Tennilä.
Kirjailijatuutoreina olivat Kari Levola (proosa), Harri István Mäki (lasten- ja nuortenkirjallisuus), Jyrki Kiiskinen (lyriikka) ja Pirjo-Riitta Tähti-Wahl (draama).
Mestarikurssille osallistuneet saivat mahdollisuuden työstää käsikirjoituksiaan kohti maalia alan ammattilaisten luotsaamana.
Kurssi järjestettiin 17.5.-22.11.2014 Turun yliopiston tiloissa.
Taidejournalismin koulutus
Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kannatusyhdistys osallistui Turun ammattikorkeakoulun ja TE-toimiston kanssa toteutetun, työttömille tai työttömyysuhan alaisille journalisteille tarkoitetun koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen.
Koulutukseen haettiin mol.fi-sivuston kautta ja siihen hyväksyttiin 15 opiskelijaa esivalinnan ja haastattelun perusteella.
Koulutuksen tavoitteena oli laajentaa ja syventää journalistien ammatillista osaamista vastaamaan paremmin nykyhetken ja tulevaisuuden media-alan tarpeita.
Osallistujat saivat uusia taitoja journalistiseen toimintaan sekä eri journalististen ilmaisumuotojen käyttämiseen. Keskeistä sisältöä koulutuksessa oli journalistisen kirjoittamisen eri muodot, media-alan nyky-tila ja tulevaisuus, mediakentän tuntemus, trendit ja visio, yrittäjyys, sekä työssäoppiminen / työharjoittelu.
Koulutus järjestettiin 22.4.-28.10.2014 Turun ammattikorkeakoulun tiloissa.
2013
Laulutekstien Kahlekuninkaaksi – Laululyriikan intensiivikurssi 2013-2014
Laulun sanoman tulee mahtua pieneen tilaan, osua oikein rakenteeseen, antaa musiikille lisää ja olla melodian kanssa yhdessä enemmän kuin osiensa summa. Laulun tekeminen on oma taiteenlajinsa ja se pitää opetella samaan tapaan kuin muutkin taidot. Vaikka jokainen laulu on erilainen, taustalla vaikuttavat lainalaisuudet, jotka sanoittajan tulee tuntea.
Laulutekstien Kahlekuninkaaksi -intensiivikursilla perehdyttiin sanoittamisen tekniikkaan ja työkaluihin. Tehokas, selkeä, kiinnostava ja mieleen jäävä ilmaisu on laulunkirjoittajan tavoite. Koulutuksessa hankittiin työvälineitä biisien rakentamiseen ja näkökulmaa laulujen tekemisen kenttään Suomessa. Opettajina toimivat sekä laululyriikan että musiikkitieteen rautaiset ammattilaiset.
Koulutus suunnattiin tavoitteellisesti omaa sanoitustaitoaan kehittäville harrastelijoille tai ammattimaiseen laulujen tekemiseen tähtääville. Koulutus painottui tekstien tuottamiseen, viestien saamiseen paperille musiikin rakenteisiin sopivasti.
Kurssin ohjasi lauluntekijä, YTM ja Miljoonasateen keulahahmo Heikki Salo. Yiopistonlehtori, FT Susanna Välimäki pureutui luennollaan tekstiin musiikin osatekijänä. Koulutuksen ja kirjoittajien vertaisryhmän johti PsT Taina Kuuskorpi.
Kurssilla yhdistettiin sanoittajan taitoja tukeva käytännön tieto laajempaan näkökulmaan laulutekstien tekemisestä ja asemasta Suomessa. Koulutuksen ydintä oli omien tekstien tekeminen, niistä saatu vertais- ja asiantuntijapalaute ja ohjaus tekstien kehittämiseen kohti persoonallista ilmaisua. Koulutuksen tavoitteena oli oman tyylin löytäminen ja terävöittäminen sekä valmiiden laulutekstien aikaansaaminen.
Kurssi järjestettiin 29.11.2013-25.1.2014 Turun yliopiston tiloissa.
Todellinen rikollinen -dekkarikurssi
Kurssilla kirjoittajien rikollisia henkilöhahmoja taustoitettiin, syvennettiin ja työstettiin vakuuttavammiksi. Vastavoimana rikollisille kehiteltiin uskottavia lainvartijoita ja sankaripoliiseja. Kurssi tarjosi vankkaa asiantuntijatietoa rikollisista, rikoksista sekä rikollisen henkilöhahmon rakentamisesta. Kurssilla tehtiin myös ekskursiot niin Turun poliisilaitokselle kuin Turun yliopiston oikeustieteen laitoksellekin.
Kurssilla luennoivat alan huippuasiantuntijat kuten kirjailija, rikostoimittaja Jarkko Sipilä, kirjailija, vakuutusetsivä Christian Rönnbacka, oikeuspsykologi, psykologian tohtori Ghitta Weizmann-Henelius sekä kirjailija Petri Tamminen. Kurssinjohtajana ja vertaisryhmien vetäjänä toimi PsT Taina Kuuskorpi.
Kurssi järjestettiin vuonna 2013 Turun yliopiston tiloissa.
2012
Kirjoittamisen mestarikurssi – kohti julkaisukynnystä, pitkien käsikirjoitusten hautomo
Ensimmäistä kertaa järjestetyllä mestarikurssilla kirjoittajat saivat huolella laadittua palautetta kustannustoimittajalta. Tämän jälkeen käsikirjoituksia työstettiin vuorovaikutuksessa kirjailijatutorien ja muiden osallistujien kanssa kohti henkilökohtaista tavoitetta.
Kurssilla järjestettiin Turun yliopiston luovan kirjoittamisen opiskelijoille.
Palautetta kirjoittajille antoivat kirjailijat Harri István Mäki, Petri Tamminen ja Vilja-Tuulia Huotarinen sekä kustannustoimittajat Sari Lindsten (Siltala), Samuli Knuuti (WSOY) ja Silja Hiidenheimo (Teos).
Kurssi järjestettiin vuonna 2012 Turun yliopiston tiloissa.